Svjetski dan borbe protiv psorijaze

29. listopada obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv psorijaze.

 Povodom obilježavanja dana borbe protiv psorijaze, ove progresivne kožne bolesti odlučili smo Vas dodatno educirati o samoj bolesti, njezinim simptomima, načinu liječenja te biljakma koje Vam mogu pomoći kod ove bolesti. Naša kolegica Zdenka istaknula je pojedinosti ove bolesti u nekoliko odlomaka. 

Što je psorijaza?

Psorijaza, u narodu poznata kao ljuskavica, učestala je i kronična nezarazna kožna bolest za koju nije poznat točan uzrok. Danas se psorijaza smatra sustavnom bolešću koja obuhvaća promjene na koži, moguću zahvaćenost zglobova te karakteristične pridružene bolesti.

Psorijaza se smatra genetski uvjetovanom bolešću. Dolazi i prolazi u ciklusima, uz izmjenu stadija remisije i upale. Najčešći je oblik psorijaze pločasta, takozvana plak psorijaza i pojavljuje se u obliku mrlja na koži koje se spajaju u plosnata i ovalna crvena područja, odnosno plakove. Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, najčešće između 15. i 25. godine života ali i kod starije populacije.

Faktori rizika:

Psorijazu mogu pogoršati ozljede, primjerice posjekotine, opekotine, osip, ugrizi insekata, te može biti ozbiljna kod osoba sa smanjenim imunitetom, nadalje kod bolesnika na kemoterapiji te osoba s AIDS-om i autoimunim poremećajem.

Virusne ili bakterijske infekcije, neki lijekovi, pretjerano konzumiranje alkohola, pretilost, nedostatak vitamina, stres, razni organski ili funkcionalni poremećaji, te različiti vanjski štetni faktori također su povezani s razbuktavanjem psorijaze. Obzirom da psorijaza nije zarazna, nije ju moguće proširiti osobnim kontaktom na druge dijelove tijela ili na druge ljude.

Znakovi i simptomi psorijaze:

Psorijatične promjene mogu se pojaviti na samo nekoliko mjesta na koži no mogu zahvatiti i veće površine. Psorijaza se obično pojavljuje na koljenima, laktovima, trupu, vlasištu i noktima, dok se kod manjeg broja bolesnika s psorijazom pojavljuju i promjene na zglobovima.

 

 

Znakovi i simptomi psorijaze:

 • crvena, oštro ograničena zadebljana 

 • koža prekrivena srebrno bijelim, mekinjastim i suhim ljuskama različitog oblika i veličine

 • ukolik

 • o su zahvaćeni nokti, pojavljuju se točkaste udubine na ploči nokta

 • ukoliko su zahvaćeni zglobovi, natečeni su i ukočeni

Njega kože kod psorijaze:

Psorijaza može zahvatiti bilo koje područje tijela. Međutim, postoje područja kože gdje simptomi psorijaze mogu biti blaži ili teži. Važno je istaknuti da se intenzitet psorijaze može smanjiti promjenama u načinu života bolesnika.

Najvažnije promjene u načinu života koje mogu biti korisne kod bolesnika s psorijazom:

 • pažljivo sušenje ruku nakon svakog pranja uz obavezno nanošenje emolijencije

 • izbjegavanj

 • e češanja nakon pranja kože te grebanja i iritacije područja kože pogođene psorijazom

 • primjena rukavica prilikom obavljanja kućanskih poslova, osobito prilikom uporabe kemikalija

 • uporaba pamučnih čarapa

 • nošenje udobne obuće s otvorenim prstima, ukoliko je moguće

 • izbjegavanje grebanja vlasišta tijekom pranja kose

 • promjena kreme za sunčanje kako bi se izbjegle opekline od sunca

 • svakodnevna primjena emolijencija, primjerice hidratantnih i uljnih proizvoda, osobito nakon kupanja

Prehrana oboljelih od psorijaze:

Studije su pokazale da bolesnici s prilagođenim režimom prehrane, smanjenjem tjelesne mase te prestankom konzumiranja alkohola imaju bolje rezultate. Naime, periodi poboljšanja kod navedene skupine oboljelih od psorijaze znatno su duži, aktivna bolest blaža, a liječenje djelotvornije.

Važno je istaknuti da postoje namirnice koje imaju blagotvoran učinak na bolest psorijazu, kao i niz namirnica koje treba izbjegavati.

Poželjne namirnice:

 • jabuke, brusnice, suhe šljive, avokado, orašasti plodovi

 • artičoka, mrkva, celer, cikla, repa, radič, češnjak, krastavci, tikvice, potočarka, pastrnjak

 • riža, ječam, proso, raž, lan, laneno ulje, omega-3 i omega-6 masne kiseline, klice, grah, soja

 • losos, haringe, sardine, lokarda, brancin, morski plodovi

 • sirutka, probiotici

Nepoželjne namirnice:

 • citrusno voće, primjerice limun, naranča, mandarina, grejp, te veće doze vitamina C

 • svinjetina, crveno meso, mlijeko, maslac, jaja

 • začinjena masna pržena hrana

 • šećer

 • kava, čaj, kofeinski napitci

 • alkohol

 • ginseng

Osim konzumiranja preporučenih namirnica i adekvatne pripreme hrane, u prehranu se preporuča uvođenje suplementacije određenih nutrijenata, primjerice folne kiseline, vitamina A, B6, B12 i E, selena, cinka, magnezija, lecitina i bioflavonoida.

Liječenje psorijaze:

Psorijazu mogu pogoršati različiti čimbenici, primjerice stres, promjena godišnjih doba i prehrana. No, dobra vijest je da se psorijaza može kontrolirati trenutačno dostupnim oblicima liječenja pri čemu je važno istaknuti da terapiju treba individualno prilagoditi svakom bolesniku.

Topikalni lijekovi

Liječenje topikalnim lijekovima svakako je jedna od mogućih opcija liječenja psorijaze.

Kod liječenja topikalnim lijekovima koriste se posebne formule, najčešće masti, koje se primjenjuju izravno na oboljeli dio kože. Lijekovi za topikalnu primjenu sadrže umirujuće tvari koje pomažu ukloniti blage manifestacije na koži. Kako bi bilo uspješno, liječenje topikalnim lijekovima provodi se tijekom nekoliko tjedana.

Fototerapija

Fototerapija, poznatija kao terapija svjetlom, primjenjuje se od davnina. Izlaganjem oboljele kože svjetlosti usporava se rast zahvaćenih stanica kože te poboljšava stanje kože oboljele od psorijaze.

Pokazalo se da sunčevo zračenje povoljno djeluje na većinu bolesnika pri čemu se vidljivo smanjuje manifestacija na koži. Također se fototerapija može primijeniti kod bolesnika u kojih izloženost sunčevom svjetlu može provocirati pogoršanje simptoma. Razlog tome je činjenica da svjetiljke ispuštaju sigurne i korisne valne duljine ultraljubičastog svjetla.

Konvencionalna sustavna terapija

Konvencionalna sustavna terapija koristi se ukoliko liječenje topikalnim lijekovima nije uspješno.

Sustavna terapija može se primijeniti injekcijama ili tabletama koje imaju opći učinak na tijelo. Konvencionalne sustavne terapije vrlo su učinkovite, ali također uključuju veći rizik od nuspojava. Sustavni lijekovi preporučuju se bolesnicima s umjerenom ili teškom psorijazom. Bolesnici na sustavnoj terapiji moraju redovito kontrolirati krv i krvni tlak.

Pregled biljaka koje pomažu u liječenju psorijaze

Vrsta liječenja psorijaze ovisna je o težini bolesti, pridruženim bolestima te individualnoj procjeni odgovora na terapiju. Prilikom ublažavanja neugodnih simptoma psorijaze pomažu i ljekovite biljke.

Bodljikava sikavica (Silybum marianum) izvrstan je prirodni lijek za psorijazu. Sjemenke bodljikave sikavice sadrže silimarin, flavonoide, proteine te biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima. Sikavica pomaže u detoksikaciji jetre što je od velikog značenja u liječenju psorijaze.

Korijen velikog čička (Arctium lappa) tradicionalno se upotrebljava za liječenje upalnih stanja kože. Bogat je prirodnim antioksidansima vitaminima C i E koji pomažu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. U obliku masti koristi se za liječenje mnogobrojnih kožnih problema, primjerice upaljene kože, čireva, rana, opeklina, bradavica, lišajeva, ekcema i psorijaze.

U ublažavanju simptoma psorijaze i ostalih upalnih stanja kože pomažu i razna biljna ulja:

 • ulje nevena (Calendula officinalis)

 • ulje noćurka (Oenothera biennis)

 • ulje boražine (Borago officinalis).

Neven se primjenjuje kod liječenje kožnih bolesti, primjerice kod bradavica, cista, osipa, herpesa, ekcema, psorijaze i seboreje. Bogat je terpenskim alkoholima i flavonoidima koji imaju antibakterijsko, antivirusno i protuupalno djelovanje.

Ulje sjemenki noćurka bogato je nezasićenim masnim kiselinama linolnom kiselinom i gama-linolenskom kiselinom te se smatra jednim od najdjelotvornijih sredstava za ublažavanje simptoma psorijaze.

Boražina je također odličan izvor gama-linolenske kiseline koja sprječava nastanak upala. Upotrebljava se za liječenje ekcema, psorijaze i neurodermitisa te za prevenciju ispucalosti kože i strija.

Novi pristup u liječenju psorijaze – Biološka terapija

Biološki lijekovi predstavljaju inovaciju u liječenju psorijaze koja vraća nadu oboljelima. Biološkom terapijom mijenjaju se imunosne reakcije tijela.

Biološki lijekovi primjenjuju se putem potkožne injekcije ili intravenske infuzije u bolesnika koji boluju od umjerenog ili teškog oblika plak psorijaze koji nisu imali dobre rezultate nakon topikalne i sustavne terapije.

Bolesnicima koji primaju biološku terapiju simptomi se brzo poboljšavaju, uključujući nestanak psorijaze na koži bez primjene masti za kožu ili liječenja u bolničkom okruženju.

Da bi se stekli uvjeti za liječenje biološkim lijekovima, potrebno je proći niz medicinskih testova kako bi se provjerilo opće zdravstveno stanje oboljelog od psorijaze. Biološki lijekovi oponašaju funkcije prirodnih proteina i potiskuju imunološki odgovor tijela. Kao posljedica toga, oni sprečavaju razvoj upalnih stanja kože, a oboljeli imaju dulje periode remisije bez simptoma bolesti.

 

Zdenka Bjelobrk, farmaceutski tehničar, Ljekarna br. 1

Literatura:

1. Čeović, R. (2018). Psorijaza. Pribavljeno 16.10.2018. sa

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/16081/Psorijaza.html

2. Latin, K. (2018). Psorijaza – prirodno liječenje, Pribavljeno 12.10.2018. sa

https://med.over.net/hr/clanek/psorijaza-prirodno-lijecenje/

3. Ledić Drvar, D. (2017). Psorijaza – uzroci, oblici bolesti i liječenje. Pribavljeno 12.10.2018. sa

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/29723/Psorijaza-uzroci-oblici-bolesti-i-lijecenje.html

4. Kako funkcioniraju biološki lijekovi. Pribavljeno 16.10.2018. sa

https://www.janssen4patients.com/hr/bolesti/psorijaza/lijecenje-psorijaze/bioloski-lijekovi-za-lijecenje-psorijaze/kako-funkcioniraju-bioloski-lijekovi