Podijeli:

DF Kalcij-citrat + D vit. eff

Dodatak prehrani s kalcijem i vitaminom D

11,86  (89,36 kn)

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU 00018784 Categories , , , , , ,

Opis

Kalcij je esencijalni mineral i neophodan regulator fizioloških funkcija stanice i organizma. Kalcij sudjeluje u mnogim vitalnim procesima u ljudskom organizmu. Osim što je nužan za izgradnju kostiju i zubi, za diobu i rast stanica, važan je u procesima kontrakcije mišića. Kalcij sudjeluje u regulaciji propusnosti stanične membrane, u izlučivanju nekih hormona (inzulin), a važan je i za pravilan rad srca. Prijeko je potreban za zgrušavanje krvi i u prijenosu podražaja u živcima. Poznato je da je kalcij koristan i kao pomoć kod alergijskih stanja.

Kako osigurati dovoljno kalcija?
Kalcij organizam treba dobivati cijeli život. Kako organizam nije u stanju proizvesti minerale poput kalcija, trebamo ga osigurati hranom ili nadopunom. Preporučeni dnevni unos kalcija je 800 mg. Uvijek kada se unosi manje kalcija od uobičajene potrebe, mora ga se nadoknađivati u tjelesnim tekućinama iz njegova rezervoara – kostiju. To ide na račun smanjenja količine koštane supstancije, što u starijoj životnoj dobi dovodi do krhkih i lomljivih kostiju. Zbog toga je osobito značajno tijekom života postići što veću koštanu masu. Kost se nakuplja tijekom djetinjstva, da bi se između 20. i 30. godine života postigla tzv. vršna masa. Dakle, od najranije mladosti potrebno je jesti hranu bogatu kalcijem, te se baviti tjelesnom aktivnošću koja omogućuje bolje stvaranje mišićne mase, potiče metabolizam kostiju, održavajući sklad između razgradnje i stvaranja koštane mase. Vitamin D
Vitamin D pomaže apsorpciju kalcija. Tijelo ga dobiva iz hrane ili ga stvara u koži uz pomoć UV zraka. Obavezan je dodatak kalcijevim preparatima u prevenciji i liječenju osteoporoze.

Dodatne informacije

Količina

Način primjene:

Proizvođač