Opis
Vitamin E spada u skupinu vitamina topivih u mastima. U vodi je gotovo netopiv. Mora se čuvati zaštićen od utjecaja zraka i svjetlosti jer se pod njihovim utjecajem razgrađuje. Osjetljiv je i na toplinu, kisele medije i vlagu. Vitamin E široko je rasprostranjen u prirodi. Nalazimo ga u lisnatom zelenom povrću, biljnim uljima, osobito ulju pšeničnih klica, suncokretovom ulju i sjemenkama, bademima, kikirikiju, soji. Od izvora životinjskog porijekla, vitamin E najzastupljeniji je u jajima, jetri, mišićima te mlijeku i mliječnim proizvodima. Mnoga hrana, također, pokazuje sezonske varijacije u sadržaju vitamina E (npr. mlijeko), koje najveću količinu vitamina E ima upravo ljeti. Prema podacima analiza provedenih u SAD-u prehrana koja se bazira na dnevnom unosu između 2000 i 3000 kcal sadrži 8 do 11 mg vitamina E, dakle, količinu koja je jedva dovoljna da zadovolji dnevne potrebe odrasle osobe. No, ipak hipovitaminoza vitamina E vrlo se rijetko susreće.