Matična mliječ preporuča se za različite indikacije kod prevencije bolesti, smanjenje neplodnosti, očuvanje mladolikog tena te kod poboljšanja imuniteta itd. Da bismo Vam bolje približili ovu sirovinu, pročitajte što je to matična mliječ i za što je sve možemo koristiti?
Matična mliječ je jedna od tri vrste mliječi koje nastaju kao proizvod lučenja posebnih žlijezda (hipofaringealne i mandibularne) mladih pčela (Apis mellifera L.) radilica starih tek 5 -15 dana. Njome one hrane maticu i ličinke. Matična mliječ je koncentrat životno važnih nutrijenata, a posjeduje i vrlo visoku biološku aktivnost. Ovisno o vrsti mliječi, razvijaju se radilice, trutovi ili matice. Hranjenje se obavlja s tek izlučenom mliječi koja se pri tome u cijelosti upotrijebi te se ne pohranjuje kao drugi pčelinji proizvodi. Ličinke radilica i trutova hrane se matičnom mliječi samo prvih par dana svoga razvoja, dok je ličinke matica imaju u izobilju tijekom cijelog svog života. Zanimljivo je da su ličinke radilica i matice istog genotipa, ali da po završetku razvoja imaju različite fenotipove. Stoga, usprkos činjenici da matice mogu nastati iz svih ženskih jajašaca, one se ipak razvijaju samo iz onih ličinki koje se hrane matičnom mliječi. Složenim mehanizmima unutar košnice u mladoj se ličinki potiče niz hormonalnih djelovanja i biokemijskih reakcija koje je na kraju pretvaraju u „pčelinju kraljicu”. Iz toga proizlazi da različitom prehranom iz „istog materijala” nastaju radilica i matica koje se razlikuju u nekoliko vrlo bitnih obilježja. Razvoj matice traje kraće nego radilica, a konačna tjelesna masa joj je pri tome i za 60% veća od tjelesne mase radilica. Životni vijek pojedinih članova pčelinjeg društva (matica, radilica, trut) također se značajno razlikuje. Radilica živi nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci (ovisno o godišnjem dobu) dok matica živi nekoliko godina, a tijekom sezone u povoljnim pašnim uvjetima može položiti do 2000 jajašaca dnevno što je izuzetno veliki napor za organizam.
SASTAV MATIČNE MLIJEČI Osnovu njezinog sastava čine voda, proteini, šećeri, lipidi i mineralne soli. Udio u matičnoj mliječi (%): Voda 60-70 Lipidi 3-8 Proteini 9-18 Fruktoza 3-13 Glukoza 4–8 Saharoza 0,5–2 Slobodnih aminokiselina ima oko 2,3%, a peptida oko 0,16%. Identificirane su ukupno 23 aminokiseline. S najvećim udjelima sudjeluju prolin, lizin, glutaminska kiselina, α-alanin, fenilalanin, aspartat i serin20. Prisutne su i sve aminokiseline esencijalne za čovjeka. Slobodne aminokiseline su prolin i lizin. U matičnoj mliječi se nalaze i brojni vitamini (336 do 351) mg/g (B1, B2, B6, B3, B5, B7, B9, B12, niacin, pantotenska kiselina, biotin, inozitol, folna kiselina, te vitamini C, E, A, D i K). Najzastupljeniji su oni iz skupine B-vitamina. Pantotenske kiseline ima npr. čak sedamnaest puta više nego u suhoj peludi, poznatoj po bogatstvu tih vitamina17,27. Sadrži i neuroprijenosnike (acetilkolin i kolin) i spolne hormone (estradiol, testosteron i progesteron)28 te brojne spojeve koji pripadaju različitim kemijskim skupinama. Među njima su i dva heterociklička spoja, biopterin i neopterin, koje sadrži i mliječ za radilice, ali u deseterostruko manjoj količini. Koncentracije vitamina u matičnoj mliječi Vitamin Udio u matičnoj mliječi μg/g Tiamin 1,44-6,70 Riboflavin 5-25 Pantotenska kiselina 159-265 Piridoksin 1,0-48,0 Niacin 48-88 Folna kiselina 0,130-0,530 Inozitol 80-350 Biotin 1,1-19,8
ZNANSTVENO DOKAZANI UČINCI MATIČNE MLIJEČI Matična mliječ se stoljećima upotrebljava za povećanje energije i otpornosti organizma te za očuvanje zdravlja i vitalnosti. Isti razlozi i danas privlače korisnike tog „eliksira zdravlja, mladosti i ljepote”. Poticaj sve široj uporabi su i rezultati brojnih istraživanja koja potvrđuju mnoge dosadašnje pretpostavke o njezinoj djelotvornosti. Spektar utvrđenih farmakoloških aktivnosti matične mliječi na ljude i druge sisavce sve je širi. Njezino stimulativno i regenerativno djelovanje danas prihvaća i službena medicina zbog čega je sve češće preporučuje u svrhu očuvanja zdravlja i ostvarivanja kvalitetnijeg života te za liječenje lakših bolesti ili kao podršku terapiji namijenjenoj liječenju težih oboljenja. Najveći broj bioloških učinaka matične mliječi povezuje se s nekoliko njezinih sastavnica. To su prvenstveno: (E)-10-hidroksidec-2-enska kiselina, rojalizin, apisin i antimikrobni proteini17,33. Na popisu do sada dokazanih i znanstveno priznatih učinaka nalaze se: antimikrobni, protuupalni, estrogeni, antiosteoporozni, antioksidativni, protutumorski, vazodilatacijski koji prati sniženje krvnog tlaka, djelovanje na sniženje vrijednosti kolesterola, usporavanje procesa starenja kao i ublažavanje simptoma menopauze.
• redovitim uzimanjem matične mliječi u dozi od 100 mg do 200 mg na dan može se poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, zbog utjecaja na smanjenje kardiovaskularnih čimbenika rizika, masnoće i kolesterola u krvi. Pri tome se preporučuje nakon 30 dana primjene matične mliječi napraviti stanku od 2 do 3 tjedna te započeti primjenu s nižim dozama
• fizička snaga, kondicija i radna sposobnost, mogu se poboljšati uz primjenu matične mliječi. Učinak je posebno značajan u starijih osoba (engl. anti-age effect)
• uzimanje matične mliječi može smanjiti rizik od nastanka raka
• uzimanjem matične mliječi može se poboljšati mentalno stanje i fizička učinkovitost. posebno u starijih ljudi (engl. anti-age efect). Uz sve objektivne prepreke i poteškoće, dugotrajna i temeljita istraživanja uspijevaju podastrijeti sve veći broj dokaza o stvarnim aktivnostima matične mliječi. Iako nisu uvijek poznati precizni mehanizmi pojedinih učinaka danas se matičnoj mliječi priznaju brojne aktivnosti kao što su to: biostimulativni učinak – sposobnost pojačavanja disanja tkiva, pojačavanje oksidativne fosforilacije, ubrzavanje izmjene tvari, povećanje energije i izdržljivosti, stimulacija parasimpatičkog centra vegetativnog sustava i pojačavanje izlučivanja adrenalina iz nadbubrežne žlijezde, povećavanje otpornosti na stres i bolesti, pomoć u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju, pomoć u regeneraciji stanica i tkiva, smanjenje razine kolesterola, pozitivno djelovanje na krvožilni sustav, stabilizacija krvnog tlaka, poboljšanje memorije, stimuliranje imunosnog sustava, poticanje apetita, regulacija probave, održavanje ravnoteže hormona, olakšavanje menstrualnih simptoma, pomoć u liječenju impotencije i frigidnosti, otklanjanje slabosti i umora, pozitivno djelovanje na artritis, anemiju, mišićnu distrofiju i Parkinsonovu bolest te antiupalno, antivirusno i antibiotičko djelovanje.
ČUVANJE I DOZIRANJE Pravilno uzimanje MM – Ujutro i natašte – Ispod jezika, sublingualno, uzimati jednu plastičnu žličicu MM (zadržati bar 3 minute pod jezikom). Nakon što se proguta barem 15 min ništa ne jesti. – Dozirna plastična žličica priložena je u svakom pakiranju Doziranje: Djeca – od godine dana, uz provjeru na moguću alergijsku reakciju pola grama (pola priložene žličice dnevno). Ukoliko ne mogu koristiti pravilno, bočicu MM od 35 g pomiješati sa 600 g meda ili medne mješavine. Davati im 1 čajnu žličicu dnevno. Odrasli – prosječno zdrava osoba, 1 gram dnevno. – osobe sa zdravstvenim problemima – 2 grama dnevno MM zapakirana je u propisnoj tamnoj staklenoj ambalaži koja je dodatno zapakirana u EPS ovojnicu. Pakiranje od 35 g- količina za primjenu tijekom 30 dana Pakiranje od 105 g (3 x 35) količina za primjenu tijekom 90 dana Uvjeti čuvanja Skladištenje pri -18oC. Transport u tzv hladnom lancu od veledrogerije do ljekarne pri temperaturi od 2-8oC (potrošač ne mora nastavljati hladni lanac, jer je MM u hermetički zatvorenoj smeđoj bočici dodatno zapakirana u EPS ovojnicu). Nakon otvaranja prilikom konzumacije staklenka s matičnom mliječi čuva se u hladnjaku (prilikom kupnje pakiranja od 105 g dvije staklenke koje se trenutačno ne konzumiraju i dalje se, sve do početka konzumacije čuvaju u zamrzivaču.